Uutiskatsaus vuoteen 2016

Vana Capital & Ventures sijoitti Plantuihin

Vana Capital & Ventures on sijoittanut suomalaiseen design- ja foodtech-yritys Plantuihin, joka kasvaa kansainvälisesti ja tarjoaa älypuutarharatkaisua yrttien sisäviljelyyn 15 Euroopan ja Aasian maassa.

Maailmalla on useampia pysyvämpiä trendejä, joista kaupungistuminen, kasvava kiinnostus ruoanlaittoon ja lähiruokaan sekä omaan hyvinvointiin ja terveyteen lisäävät kysyntää uusille foodtech -ratkaisuille ja tuotteille.

Plantui on erikoistunut kasvien ja yrttien kasvatusprosessiin ja viljelyyn sisätiloissa. Tähän yritys on kehittänyt ainutlaatuisen kasvatusmenetelmän. Innovaatio perustuu asiantuntijaryhmän tutkimukseen yrttien ja kasvien tarvitsemien ravinteiden, veden ja valon ihanteellisesta määrästä.

”Tulevaisuudessa kasvit kasvatetaan lähellä paikkaa, jossa ne myös kulutetaan. Tuotanto siirtyy isoista tuotantoyksiköistä ihmisiä lähemmäs esimerkiksi koteihin ja ravintoloihin. Plantui tulee olemaan alan johtava kasvien ja yrttien sisäkasvatusteknologiaan ja sitä hyödyntävien laitteisiin ja oheistuotteisiin keskittynyt valmistaja maailmassa”, visioi Vana Capital & Venturesin toimitusjohtaja Pasi Vänttinen.

Ensimmäinen rahoituskierros käynnistyi

Vana Capital & Ventures alkoi valmistautua ensimmäiseen rahoituskierrokseen keväällä 2016 allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen ja käynnistämällä yhteistyön kansainvälisen neuvonantajakumppanin kanssa.

”Olemme investoineet rohkeasti omaa rahaa, resursseja ja osaamistamme nykyisten kohdeyritystemme kehittämiseen ja myös yhtiömme kehittämiseen. Nyt on aika ottaa seuraava askel. Aiomme kerätä vaikuttavan pääomasijoittamisen rahastoa laajentaaksemme liiketoimintaa tulevaisuudessa”, kertoo toimitusjohtaja Pasi Vänttinen ja jatkaa:

”Haluamme sijoittaa yrityksiin, jotka tarjoavat ratkaisuja ja vaikuttavuutta kestävään kaupunkikehitykseen sekä hyviin tuottoihin kansainvälisesti skaalautuvan liiketoiminnan kautta Suomessa ja Pohjoismaissa.”

Vana Capital & Ventures on suomalainen vaikuttavan pääomasijoittamisen yritys, joka keskittyy aikaisen kasvuvaiheen sekä kansainvälistä skaalautuvuutta liiketoiminnassaan omaaviin yrityksiin.

Kohdeyritysten määrä kasvoi: mukaan myös Verso Globe

Vana Capital & Ventures on sijoittanut Verso Globeen, joka on keskittynyt vastuullisuuden teknologia- ja sisältöalustojen tuottamiseen. Myyntiä kasvatetaan vahvasti koko Euroopassa.

”Vastuullisuus, läpinäkyvyys ja kestävä kehitys ovat ihmisille yhä tärkeämpiä asioita. Kaikki yritykset ja organisaatiot haluavat panostaa näihin osa-alueisiin kilpailuedun saamiseksi. Nämä asiat ovat tulevaisuutta”, sanoo toimitusjohtaja Pasi Vänttinen.

”Maailma muuttuu nopeasti. Ilmastonmuutos on todellista. Energian kulutus ja kasvihuonepäästöt jatkavat kasvua. Kulutamme enemmän kuin koskaan. Raaka-aineet hupenevat ja kallistuvat. Väestönkasvua ei pysäytä mikään. Kaikkien toimijoiden – aina hallituksista ja eri organisaatioista yksilöihin – pitää muuttaa toimintaansa, jotta muutos saadaan aikaiseksi”, pohtii Vänttinen.

”Muutos tapahtuu. Hallitukset tekevät uutta lainsäädäntöä. Kuluttajat tekevät valintoja eri tavalla. Sijoittajat muuttavat investointistrategioitaan. Työntekijät äänestävät jaloillaan. Nämä kaikki ohjaavat parempaan ja vastuullisempaan tulevaisuuteen. Verson digitaalinen vastuullisuuden ohjelmistoalusta mahdollistaa vastuullisempaa johtamista”, kertoo Vänttinen.

African Wild Silkin omistusta lisättiin

African Wild Silk Oy on start up-yritys, joka on kehittänyt ainutlaatuisen prosessin ja tuotantoketjun yhdessä kumppaniensa kanssa täysin ekologisten luonnonkuitutekstiilituotteiden valmistamiseen tietoisille ihmisille ympäri maailmaa.

”Ambersunin baby-alpakka, Kalaharin villisilkki ja suomalainen design ovat ainekset, joista kudomme ainutlaatuisia luonnonmukaisia tekstiilejä läpinäkyvästi, kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tuloksena syntyy täysin ekologisia luonnonkuitutuotteita, joiden taustalla on kiehtova tarina kestävästä kehityksestä sekä pelastetusta käsityön perinteestä”, kuvailee African Wild Silkin toimitusjohtajaksi nimitetty Teemu Konttinen.

African Wild Silk Oy on edennyt varsinaiseen ensimmäiseen koko tuotannon ja kaupallistamisen kehitysvaiheeseen, jossa tarvitaan lisää pääomaa ja osaamisen vahvistamista hallitukseen sekä yrityksen johtoon. African Wild Silk Oy nimesikin uuden osakkaan Leena Vainiomäen hallituksen varapuheenjohtajaksi. Leena tuo yhtiöön yli 20 vuoden kokemuksen pankki- ja rahoitusmaailmasta sekä liiketoiminnan kehittämisestä.

Muutoksia yhtiön johdossa

Vana Capital & Venturesiin liittyi kolme uutta osakasta. Hallituksen puheenjohtajaksi nimettiin Tero Toponen ja varapuheenjohtajaksi Timo Ketonen. Yhtiön hallitus pyrkii uusilla nimityksillä nopeuttamaan yhtiön kehitystä johtavaksi vaikuttavan pääomasijoittamisen yritykseksi Suomessa ja Pohjoismaissa.

”Haluamme olla vastuullisen sijoittamisen suunnannäyttäjä Pohjoismaissa. Erotumme monista muista toimijoista siinä, että painotamme vaikuttavaa pääomasijoittamista, arvopohjaista sijoittamista ja tiettyä systemaattista prosessia kohdeyritysten kehittämisessä ja kasvussa”, avaa liiketoiminnan pääperiaatteita toimitusjohtaja Pasi Vänttinen.

Hallituksen puheenjohtaja Tero Toponen tuo yli 10 vuoden kokemuksensa alkuvaiheen yrityksiin sijoittamisesta sekä hallituksessa toimisesta ja yhtiön kehittämisistä yhtiömme käyttöön. Teron vahvuutena on pitkä kokemus johtamisesta, strategiasta, myynnistä, asiakkuuksista ja henkilöstöjohtamisesta.

Hallituksen varapuheenjohtaja Timo Ketosella on puolestaan näkemystä alkuvaiheen ja vihreän linjan sijoituksista useampiin yrityksiin. Timollakin on lähes 20 vuoden kokemus hallituksen jäsenenä toimimisesta ja isomman yrityksen johtamisesta aikaisemmin. Timon vahvuus on hallituksessa ja tiimissä kokemus sijoittamisesta, omistamisesta, yrittäjyydestä, johtamisesta sekä markkinointiviestinnästä.

Hallituksen jäsen Teemu Konttinen tuo yli 20 vuoden kokemuksen ylellisyystuotteiden parista. Teemun vahvuutena on lisäksi kokemus omistajuudesta ja yrittämisestä yli 20 vuoden ajalta.

“Nyt meillä on hyvä tiimi, joka on valmis seuraavaan vaiheeseen: ollaksemme johtava vaikuttavan pääomasijoittamisen yritys sekä rahastojen hallinnoija Suomessa”, linjaa toimitusjohtaja Pasi Vänttinen.

Scroll to top